Alleen reis je sneller... samen kom je verder!
De competentieprofielen van de onderhoudskundig Adviseur, Coördinator en Inspecteur zijn in samenwerking met relevante opleiders en brancheverenigingen tot stand gekomen. Een basis waarin de meerderheid van de belanghebbenden in de branche Vastgoed en Infra zich kan vinden. Dat kan alleen als partijen met elkaar samenwerken.
Een aantal partijen dat heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de competentieprofielen zoals deze er nu liggen, noemen wij hier graag:
Opleiders en/of examenbureau's
VBS | Vastgoed Business School, Eindhoven, Den Haag, Utrecht |
Helix Academy | Helix Academy, Gouda |
SCEV | Stichting Comog Examens Vastgoed |
BOB | BOB Opleidingen, Training en Advies, Zoetermeer |
HAN | Hogeschool Arnhem Nijmegen |
HU | Hogeschool Utrecht |
Brancheverenigingen
Comog | Vereniging Consultants Onderhouds Management Onroerend Goed |
NVDO | Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud |
Initiatief en uitvoering
Sertum | Sertum Instituut Onderhoudskundigen Vastgoed |
Ook werden relevante bijdragen geleverd door: Sertum Waarborgcommissie, Sertum Klankbordgroep, het Rijksvastgoedbedrijf, AVVO, BBI, Hobéon, Building Changes, Vestia, TU Delft, TU Eindhoven, Haagse Hogeschool, Hogeschool Zuyd, AvansPlus, KOBV, NRBI, Bouwstenen voor Sociaal, ISSO, Leercirkel RGS, Onderhoud NL en Heijmans.
Dank aan alle partijen die hebben bijgedragen aan deze competentieprofielen!
Klik op onderstaande tabs om te zien hoe de ontwikkeling tot heden is verlopen:
In november 2014 hield Sertum een symposium voor haar 10-jarig bestaan. Het doel van dit symposium was om een visie te formeren over de Onderhoudskundige Vastgoed in 2020. De sprekers hebben een visie gedeeld en Sertum is aan het werk gegaan om deze visie inhoudelijk vorm te geven.
Het jaar 2016 werd door Sertum gebruikt om vele betrokkenen te raadplegen over de gevormde visie, en te peilen welke behoefte in de markt aanwezig was om tot concrete stappen over te gaan. Geconcludeerd werd dat het hoog tijd was om de competenties van een drietal professionals te gaan beschrijven, in overleg met de Nederlandse betrokkenen.
Eind 2016 werd door Sertum in samenwerking met VBS de eerste versie opgezet. Voor ieder van de drie profielen zijn op 2 A4-tjes de competenties omschreven. Deze eerste versie werd aan een selecte groep lezers aangeboden voor de 1e leesronde. De reacties konden na de zomervakantie van 2017 worden verwerkt.
Resultaat: Een basisdocument met drie competentieprofielen in de huidige vorm. Deze is aan een bredere groep lezers aangeboden voor de 2e leesronde.
De stukken voor de tweede leessronde waren eind 2017 gereed. Een bredere selectie heeft deze documenten gelezen en van commentaar voorzien. Het commentaar was deze ronde gerichter en diepgaander van aard. De Engelse NEN-EN 15628 (Qualification of Maintenance Personel) werd bij de ontwikkeling betrokken.
Resultaat: De profielen zijn door Sertum volledig herschreven, met behoud van de inhoud waarover inmiddels consensus was bereikt. De leesbaarheid en toegankelijkheid is verbeterd door onderscheid te maken in: Voorbeeld taakomschrijving, Kerntaken, Sleutelcompetenties en bijbehorende kennis en vaardigheden. Hierdoor kon de essentie van de drie profielen worden samengevat op een halve A4.
Vanwege de ingrijpende wijziging van de presentatie van de competentieprofielen is er voor gekozen om alle partijen die inhoudelijk hebben bijgedragen aan de profielen te raadplegen over de wijzigingen. Deze raadpleging heeft plaatsgevonden in de zomer van 2018. In deze ronde is op hoofdlijnen akkoord verkregen op de wijze van presenteren en is het laatste inhoudelijk commentaar verwerkt.
Resultaat: Drie volledig uitgewerkte competentieprofielen, een samenvattingsdocument en een website. Met deze ingrediënten wordt de brede leesronde ingezet. Over de gevolgen voor de diverse curricula zullen de opleiders en examenbureaus zich nader uitspreken om in 2020 de eerste gecertificeerde onderhoudskundigen te kunnen inschrijven in het Sertum Register.
In het najaar van 2018 is een brede leesronde ingezet. Uitgenodigd om mee te lezen en commentaar te geven zijn opdrachtgevers, werkgevers, uitvoerende partijen en brancheverenigingen die actief zijn in werkgebied van onderhoud en beheer van vastgoed. In deze periode zijn ook de opleiders en examenbureaus aan het werk gegaan om opleidingen en examens te ontwikkelen op basis van deze richtlijn.
Alle commentaren die zijn ontvangen zijn besproken en verwerkt in de definitieve versie die is vastgesteld op 1 juli 2019. Dit heeft geresulteerd in de eerste druk van de Maatlat voor Onderhoudskundigen, die op 3 oktober tijdens een Sertum symposium in Nieuwegein wordt gepresenteerd.